Quantcast
Channel: Materials – RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 74 articles
Browse latest View live

TREBALL DE LECTOESCRIPTURA AMB CONSIGNES DE CARNAVAL

$
0
0

carnavalIOLANDA CRUEL ha tornat a compartir amb nosaltres els seus recursos i materials. En aquesta ocasió, ens sorprèn amb una activitat que relaciona la lectoescriptura amb les consignes de Carnaval.Un recurs molt útil ara que ja estem a les portes d’aquesta festa tan divertida.

Comparteix 2 documents amb dos nivells diferents de dificultat, segons les necessitats i el nivell dels nostres alumnes. L’objectiu és que els alumnes completin les consignes en forma de rodolins acabant d’escriure la segona estrofa o bé escrivint només la paraula que falta. Una bona manera d’atendre la diversitat dins l’aula per mitjà d’un activitat motivadora pels alumnes.
NIVELL FÀCIL:

UNA MICA MÉS DIFÍCIL:

Benvinguda de nou Iolanda i moltes gràcies!

Trobareu més activitats relacionades amb el CARNAVAL escrivint aquesta paraula al cercador (TROBA ALLÒ QUE BUSQUES) a la barra lateral de la dreta d’aquest bloc.


JOCS DE LLENGUATGE: LECTURA, COMPRENSIÓ I CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

Una gran col·laboradora d’aquest bloc, la SÍLVIA SÀNCHEZ ha creat materials per treballar la consciència fonològica, la lectura i la comprensió i els ha volgut compartir a través d’aquest bloc. Moltes gràcies Sílvia per tot aquest material i per oferir-nos recursos tan útils a les nostres aules. És realment impressionant la feina que has estat realitzant!

MEMORY PARAULA-IMATGE. Per mitjà del joc de les parelles, l’alumne ha de relacionar el dibuix amb la paraula corresponent.

COMPTAR LES SÍL·LABES O LES LLETRES D’UNA PARAULA. A partir d’una imatge i d’una sèrie de caselles, l’alumne compta el nombre de síl·labes posant un cert nombre de fitxes segons el nombre de síl·labes de la paraula. La Sílvia comenta que el mateix material també pot servir per comptar el nombre de sons o bé per confegir paraules a partir de les seves grafies (amb grafies manipulables).

ASSOCIACIÓ IMATGE-FRASE. A partir d’una sèrie de pictogrames, l’alumne llegix la frase, la comprèn i la relaciona amb el dibuix corresponent. Una bona manera de fomentar la comprensió lectora a partir de frases senzilles.

ORDENAR LES LLETRES. Ordenant les lletres de les paraules, es pot confegir el nom de la imatge corresponent.

ABECEDARI AMB IMATGES I RODA DEL SO INICIAL

$
0
0

CRISTINA SOTOCA ha compartit amb nosaltres un abecedari molt especial amb dos tipus de lletra: lletra lligada i majúscula. És especial perquè la imatge amb el seu so inicial queda integrada en la pròpia grafia. D’aquesta manera, esdevé un recurs molt útil per treballar la correspondència so-grafia i per tenir-lo a l’abast dels alumnes, com a recurs d’aula. Podeu accedir-hi i descarregar-vos els abecedaris clicant directament sobre cadascuna de les següents imatges:

Abecedari 1

Abecedari 2

Una idea brillant Cristina, gràcies per compartir-la!

A partir dels seus abecedaris, la Cristina ha creat dues RODES DEL SO INICIAL. Com ja vam comentar en anteriors articles, els alumnes han d’associar la imatge amb la grafia del so inicial i fer-ho correspondre per mitjà d’unes agulles d’estendre. Podeu veure l’article complet clicant AQUÍ.

La Cristina, ha preparat dues rodes amb les seves corresponents correccions. D’aquesta manera, els alumnes amb una major competència, poden comprovar-ne el resultat i, els alumnes amb més dificultats, poden utilitzar el material correctiu com a recurs d’aprenentatge on cal associar la grafia del so inicial amb la grafia corresponent de les agulles d’estendre.

ACCÉS DIRECTE A LA CORRECCIÓ DE LA PRIMERA RODA.

ACCÉS DIRECTE A LA CORRECCIÓ DE LA SEGONA RODA.

Gràcies Cristina per compartir!!!

LLEGIR, COMPRENDRE INSTRUCCIONS, PINTAR I DIBUIXAR AMB MONSTRES S.A.

$
0
0

Aprofitant els dies de pont (llavors diuen que els mestres no parem de fer vacances) he estat creant materials i recursos per treballar amb els meus alumnes a l’escola. Us comparteixo un material d’elaboració pròpia a partir d’un seguit d’imatges que he trobat per la xarxa (google imatges) sobre la pel·lícula de dibuixos animatsMONSTRES S.A.“.

Monstres S.A.
A partir dels dibuixos de sis protagonistes, els alumnes han de llegir i comprendre les instruccions i pintar els dibuixos segons s’indiqui.

També se’ls demana que dibuixin un petit detall al costat de cada imatge i, al final, cal entendre un seguit d’instruccions que faran que els alumnes hagin de decidir el personatge que els agrada més, el més simpàtic, el més dolent…

Trobareu dues fitxes cadascuna d’elles amb dos tipus de lletra: majúscula i lligada per tal que les pogueu adaptar segons les necessitats dels alumnes.

Us animeu a provar-ho amb els alumnes o amb els vostres fills/es?
Pot ser una bona activitat per treballar la comprensió lectora a casa, a padrins de lectura, per fer racons, per complementar els materials de llengua de l’aula…
Ja sabeu, si us descarregueu aquest material, el proveu a l’aula o bé l’adapteu amb d’altres imatges…ho podeu compartir amb nosaltres a través d’aquest bloc.

Aquest és el resultat final d’una alumna de segon:

Comprensio monstrescomprensio monstres1

Procedència de la imatge que acompanya aquest article

JUGUEM AMB LES LLETRES, SÍL·LABES I PARAULES: RECURSOS DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

MARIA PUIGDOMÈNECH BONET torna a compartir nous materials per treballar diferents aspectes relacionats amb la llengua de manera que l’alumne pugui jugar amb les lletres, les síl·labes i el significat de les paraules. Es tracta d’un recull de fitxes que es poden treballar prèviament fent tot tipus de jocs i activitats per generar la reflexió de l’alumne i treballar aspectes fonamentals per la correcta lectura i escriptura.

Us comparteixo el material elaborat per la Maria per tal que el pogueu adaptar i treballar segons les necessitats dels vostres alumnes. Moltes gràcies per compartir!

RACONS DE LLENGUA: CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, SIL·LÀBICA I RIMES

$
0
0

CRISTINA SOTOCA torna a compartir amb nosaltres la seva experiència amb un seguit de recursos i material per treballar els RACONS DE LLENGUA a Educació Infantil amb l’objectiu de treballar diferents aspectes de la consciència fonològica, les síl·labes, les rimes i els fonemes. 

Racons de llenguatge

La Cristina ha creat diferents RACONS amb material totalment manipulatiu i atractiu pels alumnes. Ens els explica ella mateixa:

    • S’HAN PERDUT LES LLETRES: es pot utilitzar com es vulgui, plastificat i que els nens amb retolador vileda ho escriguin i ho esborrin, amb lletres i velcros, o reutilitzant taps de llet. Aquesta opció és divertida i treballes coordinació mà ull i motricitat fina. Desenganxes els taps de les ampolles (amb la base inclosa) i un cop plastificades les fitxes ho enganxes amb silicona. Llavors escrius les lletres amb permanent als taps o bé enganxar lletres als taps (lletres de foam petites que es comercialitzen en algunes botigues. Està estructurat amb 3 tres nivells de dificultat: vocals, consonats inicials i consonants intermitges o finals. Si hi ha algun nen amb moltes dificultats, el que es pot fer és escriure la lletra a la plantilla i el nen ha de buscar la lletra que posa entre els taps.

    • QUÈ RIMA AMB QUÈ: hi ha dos nivells. En el nivell 1 la rima és més fàcil doncs en general només canvia la primera lletra (exemple: full/ull – pou- nou) el nivell 2 és un xic més difícil per la llargada de les paraules i perquè en general, només rima la última síl·laba (bufanda-fada…)

NIVELL 1 AMB SOLUCIONARI:

NIVELL 2 AMB SOLUCIONARI:

  • COMPTAR SÍL·LABES: han de posar les imatges en cada “torreta” en funció de si tenen 1-2-3 síl·labes. En funció del nivell dels nens pots allargar l’activitat dient que triïn una de les imatges que més els agrada i escriguin una frase entre tots. Si es fa això pot ser útil decidir un secretari que ha de controlar que tots participin i es pot pensar en convertir-ho en cooperatiu utilitzat la tècnica del full giratori.

PLANTILLES PER ELABORAR LES FLORS:

CARTELLS DE DIBUIXOS:

També podeu accedir als SOLUCIONARIS clicant sobre els següents enllaços (d’aquesta manera s’afavoreix l’autocorrecció per part del propis alumnes que, un cop acabada l’activitat, poden comprovar les seves respostes:

La Cristina també comparteix la PROGRAMACIÓ DELS RACONS DE LLENGUA.

Moltes gràcies per mostrar-nos i compartir amb nosaltres aquests fantàstics racons que, de ben segur, seran de gran utilitat a les nostres aules i de fàcil aplicació pels nostres alumnes. L’èxit i la motivació estan assegurats!

I vosaltres, què en penseu? Esperem els vostres comentaris!

TREBALL SISTEMÀTIC DE VOCABULARI A L’AULA

$
0
0

LÀMINES DE VOCABULARI AL BLOC “AULA PT”

Hem creat una nova pàgina al bloc que porta per nom “VOCABULARI”. En ella hi podreu trobar propostes, materials, idees, enllaços, recursos…relacionats amb el treball sistemàtic del treball de lèxic necessari per adquirir una bona comprensió lectora i desenvolupar la consciència fonològica i, en conseqüència, millorar la fluïdesa lectora.

Però…

  • Com podem incloure el treball de vocabulari específic dins l’aula?
  • Què signifiquen els BITS DE VOCABULARI?
  • Com es poden aplicar els “bits” i les “flashcards” a l’aula?
  • On podem trobar idees, recursos i materials per desenvolupar l’ampliació de vocabulari entre els alumnes?

Totes aquestes respostes les podeu trobar a l’article escrit per la CRISTINA SOTOCA clicant AQUÍ o clicant a la pàgina “VOCABULARI” d’aquest mateix bloc.

  • Teniu noves idees per treballar el vocabulari a l’escola? Les voleu compartir amb nosaltres? Coneixeu nous enllaços i materials per treballar aquesta part tan important d ela llengua? Podeu contactar amb nosaltres per correu electrònic (blocrecursosee@gmail.com) o escrivint un COMENTARI.

Seguim compartint i aprenent conjuntament!

VEIG, VEIG…ORIENTACIONS I ACTIVITATS PER UTILITZAR LES LÀMINES DE LLENGUATGE

$
0
0

làmina veig veigveig veigYOLANDA CRUEL BIOSCA, gran col·labora d’aquest bloc ens escriu:  “Ja saps com m’agrada enriquir-me de la feina que fan els companys i també com m’agrada compartir el material que elaboro.”

 

“Amb les làmines de Orientación Andújar que l’altre dia vam publicar al facebook, jo ja havia elaborat un material. Us el passo per a veure si pot ser útil”.

Moltes gràcies Yolanda, segur que ens serà molt útil. Gràcies també per seguir compartint i elaborant materials tan útils com els que teniu a continuació:

  1. Instruccions i activitats per utilitzar les làmines de dibuixos.
  2. Làmines de dibuixos del bloc Orientación Andújar.
  3. Graelles de comprensió de frases seguint el joc del “Veig Veig” utilitzant les làmines: fitxes d’afirmacions.


EL COCODRIL MENJA PARAULES I LA MÀQUINA DE FER PARAULES

$
0
0

Hola!

Us presentem el cocodril menja paraules i a la màquina de fer paraules. Què deuen fer tots dos junts?

IMG_20141009_212926

Cocodril menja paraules

IMG_20141009_213234

Màquina de les paraules.

Doncs són els eixos d’una sèrie d’activitats que podeu treballar amb els vostres alumnes de P4, P5, fins i tot de 1er de Primària.

 Es tracta d’un seguit de dinàmiques i jocs per:

  • Treballar la relació fonema-grafema
  • Adonar-se que el llenguatge escrit és una manera de representar la realitat
  • Relacionar i reflexionar sobre com mateixes lletres poden produir paraules diferents (consciència fonològica)
  • Aprendre vocabulari
  • Treballar el significat de les paraules
  • Iniciar-se en la lectura.

Així com d’altres aspectes com la representació de la realitat per mitjà de gràfiques, probabilitat, més que, menys que…

Us animem a veure la descripció complerta i utilitzar el material per tal de comentar-nos què tal ha anat, necessitem feedback! :) Per veure les instruccions,  el material com el de la imatge que teniu a continuació, els daus i tot allò que necessiteu per crear el vostre propi recurs cliqueu AQUÍ. Us el podreu descarregar des del Google Drive.

paraules dibuix

Material elaborat per Cristina Sotoca per al Bloc de Recursos per l’Educació Especial. Inspirat en: http://mrsosterman.blogspot.ca/2011/11/shake-of-day.html i en http://www.icanteachmychild.com/feed-the-alphabet-monster/

 

ADAPTACIÓ DE MATERIAL DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA AMB SUPORT DIGITAL (TIC o PDI)

$
0
0

Ens fa especial il·lusió presentar-vos l’adaptació del material que ha elaborat PEDRO ANTONIO FABREGA de l’escola Agnès Armengol de Sabadell a partir del programa “Scratch

En Pedro va decidir adaptar el material sobre consciència fonològica i rimes elaborat per Cristina Sotoca i compartit des d’aquest mateix bloc per tal de poder-lo fer servir amb l’ordinador de manera individual o bé amb la PDI.

material digital pedro

Les activitats, elaborades amb suport informàtic, funcionen de la següent manera: clicant sobre la bandera verda l’activitat es posa en funcionament i clicant sobre el rectangle blau de la part superior esquerra l’activitat es veu en pantalla gran.

rimes pedroClicant sobre el següent enllaç o sobre les imatges trobareu tots les propostes agrupades i podreu accedir a les diferents activitats:

http://scratch.mit.edu/studios/514681/

El suport amb colors ajudarà als alumnes amb més dificultats.

Al seu bloc hi podreu trobar aquests i altres materials i activitats elaborats a la seva escola al “Taller de creació de materials 2014″. Podeu accedir-hi clicant al següent enllaç:
http://blocs.xtec.cat/pfabreg3/xvi-taller-de-creacio-de-material-dnee-juny-2014/

Val molt la pena donar-hi un cop d’ull, de ben segur que trobareu material interessant per aplicar a les vostres aules i, el fet de ser digital, conté una motivació afegida per l’alumnat.

Moltes gràcies Pedro per la gran feina realitzada, per nombrar sempre la font dels teus materials i per elaborar exercicis tan motivadors pels nostres alumnes. Però…el que es més important, és que els comparteixis amb tots nosaltres. Felicitats!

VEIG, VEIG…ATENCIÓ, LECTURA, COMPRENSIÓ, ESCRIPTURA I VOCABULARI

$
0
0

Després de l’èxit que va tenir entre els alumnes de Cicle Inicial el material “VEIG, VEIG” de Yolanda Cruel compartit en aquest bloc (cliqueu AQUÍ per accedir-hi) hem decidit adaptar-lo per crear un nou recurs utilitzant com a suport unes làmines d’imatges trobades a la web: http://aimeetv.blogspot.nl/2008/11/alle-praatplaten-op-een-rij.html

Una de les làmines utilitzades com a suport

ticL’objectiu principal del recurs és descobrir si uns determiants objectes es troben dins de les làmines on hi ha un munt de detalls diferents. Així doncs, es treballa l’atenció de manera que, si la paraula que han llegit es troba dins del dibuix, han d’encerclar-la i escriure al seu costat el símbol corresponent. Al mateix temps es practica la lectura i la comprensió lectora i l’adquisició de vocabulari.

Però…després de practicar amb paraules escrites per la mestra…per què no aprofitar algunes de les làmines fent que siguin els mateixos alumnes qui escriguin paraules que estiguin o no en el dibuix? I després…no us semblaria interessant que els altres companys/es realitzin l’activitat que els altres els han preparat? D’aquesta manera també es treballa l’escriptura.

A continuació podeu visualitzar les diferents activitats que hem preparat pels alumnes (les primeres làmines són de lectura i comprensió i, les últimes, d’escriptura):

ATENCIÓ! Per poder-vos descarregar i/o imprimir el document podeu clicar AQUÍ i accedir al GOOGLE DRIVE. En aquesta ocasió el document el trobareu en format word per tal de poder-lo adaptar segons les necessitats dels vostres alumnes.

Mostra del treball realitzat per una alumna de primer:

Variant: es poden utilitzar les làmines per treballar la consciència fonològica fent que els alumens hagin de buscar paraules que comencin, continguin o acabin per una lletra o síl·laba determinada.

SOMIEM TOTS JUNTS UN NOU DEMÀ. BONES FESTES!

$
0
0

Després d’un ritme frenètic a les escoles arriba el moment de descansar, fer balanç d’aquest any que està apunt d’acabar i permetre’ns el luxe de somiar i veure, per uns dies, el món amb ulls d’infant.
Amb la música i la lletra del Camp d’Aprenentatge Pau Casals somiem tots junts amb un nou demà, un nou món on tots siguem iguals, on la inclusió a les escoles sigui una realitat i on prevalgui la igualtat d’oportunitats per a tots els nens i nenes. Un món on els somriures curin tots els mals. Ho sabrem fer, podrà ser, perquè, des de les escoles, podem canviar el món encara que sigui una mica.
Seguirem compartint i demostrant que la unió, la perseverança i la força de voluntat són les armes més poderoses per lluitar contra les injustícies i fer d’aquest món un món millor tal i com diu la cançó.
Amb aquest vídeo editat per l’Escola Lluçanès us volem desitjar molt bones festes i que tots els vostres somnis es facin realitat. Esperem que us agradi.

RACONS DE LLENGUATGE: CONFEGIM I ESCRIVIM PARAULES

$
0
0

P I L O T A

Amb els alumnes de P4 i P5 hem iniciat un racó de llenguatge amb l’objectiu d’aprendre a confegir paraules amb suport visual i treballar la consciència fonològica de manera vivencial.

Per fer-ho hem preparat una sessió de treball amb els següents recursos:

  • Grup d’alumnes reduït (9-10). 2 o 3 alumnes fan de secretaris, la resta, haurà de confegir les paraules.
  • Lletres de l’abecedari amb suport visual grans i plastificades.
  • Pissarra de guix, pissarra blanca o PDI.

Els secretaris

Procediment:

  1. Es decideixen els alumnes que faran de secretaris i es col·loquen davant la pissarra de guix, la pissarra blanca o la PDI. Aquesta figura de secretari serà rotativa.
  2. Els distribueixen els cartells de les lletres entre la resta d’alumnes.
  3. La mestra diu una paraula i, els alumnes, han de decidir les lletres que la configuren, aixecar-se de la cadira i posar-se en ordre per confegir la paraula. S’han de col·locar en ordre per tal que la paraula tingui sentit.
  4. Un cop comprovat que la paraula està confegida correctament, els alumnes tapen les lletres i els secretaris l’han d’escriure a la pissarra.
  5. Un cop escrita, els alumnes s’autoavaluen: els seus companys/es giren les lletres i ells comproven si l’han escrit correctament.
  6. Tot seguit es canvien els secretaris i aquests passen a confegir també les paraules.

S’hauria d’intentar tenir planficades les paraules que es treballaran segons les necessitats i capacitats dels alumnes i repartir les lletres per tal que tots els alumnes, en algun moment o altre, puguin sortir a confegir la paraula.

També podem jugar a canviar els alumnes de lloc i comprovar si el significat de la paraula també canvia.

TEMPS DE CARNAVAL: ACTIVITATS DE LECTURA, ESCRIPTURA I COMPRENSIÓ

$
0
0

Arriba l’època de Carnaval i en algunes escoles comencen les consignes del Rei Carnestoltes. A moltes poblacions la gent es disfressa i, per aquest motiu, totes aquelles activitats relacionades amb aquesta festa acostumen a ser molt ben acceptades pels alumnes a les proximitats del Carnaval.

Activitat elaborada per una alumna de 1r (Escola Lluçanès)

Amb l’objectiu d’aprofitar el Carnaval per treballar la lectura, la comprensió i la consciència fonològica us presentem un exemple d’activitats per a realitzar amb els alumnes que es poden adaptar i ampliar segons les necessitats.

Es tracta de dos documents d’elaboració pròpia:

  1. Relacionar la disfressa amb una determianada paraula que hi està relacionada (unir amb fletxes). Aquesta activitat es pot adaptar de manera que es pugui realitzar de manera manipulativa col·locant cada cartronet amb la paraula al costat de la disfressa corresponent. Cal tenir en compte que una mateixa paraula es pot relacionar amb una o més disfresses.
  2. Descobrir les síl·labes del nom d’una difressa (amb el suport d’imatges) i pintar-les del mateix color. Cada paraula d’un color diferent. Amb les síl·labes que sobren…han de descobrir el nom d’una disfressa i…dibuixar-la! (Veure la fotografia adjunta)

Podeu descarregar-vos les dues activitats des del Google Drive clicant AQUÍ o visualitzar el document des del Calaméo:

Sònia Sànchez mestra d’educació especial d’una escola ordinària de Badalona vol compartir amb nosaltres un recurs que ella mateixa ha elaborat per treballar el Carnaval a l’aula d’educació especial amb alumnes de cicle mitjà esperant que “sigui útil per a qui ho vulgui utilitzar a la seva aula”. Moltes gràcies per compartir Sònia!

Podeu visualitzar el treball de la Sònia des del Calaméo i descarregar-lo del Google Drive clicant AQUÍ.

Amb el Carnaval podem preparar tot un seguit d’activitats de lectoescriptura. En aquest bloc ja fa temps se’n van publicar una bona mostra que aprofitem per enllaçar-vos a continuació:

LES CAMES DE LA VELLA QUARESMA: UN BON RECURS PER TREBALLAR EL LÈXIC I LA COMPRENSIÓ LECTORA

$
0
0

Il·lustració de Sandra Maya (by Coloraines)

Després de la dibauxa del Carnestoltes arriba la Vella Quaresma i, a l’escola, podem aprofitar aquesta figura per reforçar la lectura, la comprensió i el vocabulari.

Us en mostrem un exemple amb dos nivells de dificultat segons la competència lectora de l’alumnat: lectura de frases amb lletra lligada i lectura de paraules amb lletra majúscula.

Es parteix d’una imatge de la Vella Quaresma sense les seves cames que hem adaptat amb la numeració de l’1 al 7 i, tot seguit, la imatge de les seves set cames (totes elles ben diferents) col·locades de manera desordenada.

L’objectiu és que l’alumne llegeixi la definició o el nom del calçat i col·loqui cada cama en la seva posició correcta. En el cas de la lectura de frases cal retallar i enganxar cada cama al lloc corresponent segons la seva descripció Fins i tot els hi podem donar el material en blanc i negre i fer que els alumnes pintin el calçat segons les consignes donades. En la lectura de paraules, (nivell més fàcil) cal relacionar amb fletxes el nom de cada calçat (patí, espardenya, xancleta, sabatilla, bamba, esclop i sabata de taló) amb el número corresponent.

Una bona manera de treballar la lectura basada en un centre d’interès. I vosaltres…què en penseu?

Podeu visualitzar el material des del Calaméo i, si us interessa, us el podeu descarregar (respectant sempre els drets d’autor) del Google Drive clicant AQUÍ.

Font de la imatge original de la Vella Quaresma que acompanya aquest article i amb la qual s’ha elaborat i adaptat el material: https://www.pinterest.com/pin/73465037643539239/ (Il·lustració de Sandra Maya; Coloraines)

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA: I…com ja sabeu que tenim preferència per activitats relacionades amb la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, hem elaborat una activitat complementària on els alumnes, abans de relacionar i ordenar les cames, han de descobrir el nom del calçat de la Vella Quaresma desxifrant els jeroglífics que els hem preparat: trobant la inicial de cada imatge els sortirà la paraula que hauran d’escriure sobre la línia de punts 1.ESPARDENYA, 2. PATÍ, 3.BAMBA, 4.ESCLOP, 5.SABATA, 6.XANCLETA i 7. SABATILLA.

La podeu visualitzar tot seguit i, si us interessa, també us la podeu descarregar del Google Drive clicant AQUÍ.


NOUS MATERIALS PER CONFEGIR I LLEGIR A EDUCACIÓ INFANTIL

$
0
0

MONTSERRAT ARNÓ, seguidora d’aquest bloc i mestra d’Educació Infantil a l’escola “Antònia Simó i Arnó” d’Almacelles (Lleida), ens ha fet arribar un material elaborat per ella mateixa i que ella utilitza per Educació Infantil.

  1. MATERIAL PER CONFEGIR: l’objectiu és que els alumnes confegeixen la paraula amb lletres. Si el material es plastifica es poden utilitzar lletres de l’abecedari enganxades amb velcro i així convertir-se en un recurs d’aula molt útil per utilitzar en els racons de llenguatge.


DESCÀRREGA DIRECTA DEL MATERIAL DE CONFEGIR (GOOGLE DRIVE)

  • MATERIAL DE LECTURA: la Montserrat comenta que els seus alumnes col·loquen una pinça de roba a la paraula correcta que, tant pot estar a la dreta com a l’esquerra.

Es tracta d’un material visualment molt atractiu, senzill i que pot resultar molt útil per treballar amb els nostres alumnes sobretot en l’etapa d’inici de la lectura i l’escriptura.

La mateixa autora ens ha fet arribar la PLANTILLA EN FORMAT WORD per tal de que nosaltres mateixos/es ens puguem elaborar el nostre propi material de confegir amb el vocabulari i les paraules que considerem més adequades. Si elaboreu nou material partint de la plantilla de la Montserrat, podeu compartir-lo amb nosaltres enviant-lo per correu electrònic.

Moltes gràcies per compartir Montserrat!

PER SANT JORDI: ROSES, LLIBRES I … MÉS ACTIVITATS I RECURSOS

$
0
0

D’aquí poc viurem una nova diada de Sant Jordi i, des de les escoles, ja es comença a respirar l’olor de les roses i es palpa l’arribada de nous llibres.

La llegenda que acompanya aquesta festa acostuma a ser un bon recurs per treballar diferents continguts amb els alumnes i què millor que compartir els materials i recursos de què disposem per enriquir la nostra experiència i, al mateix temps, facilitar-nel’aplicació a les escoles adaptats a les diferents necessitats.
A la xarxa hi trobarem un munt de recursos però ens ha semblat un bon moment per recordar els recursos d’elaboració pròpia que en el seu moment es van compartir en aquest mateix bloc i mostrar-vos una nova activitat per tal de treballar la comprensió lectora de la llegenda ja sigui amb grups de lectura, racons, padrins…

MATERIALS I RECURSOS RELACIONATS AMB LA DIADA DE SANT JORDI I LA LLEGENDA:

ENLLAÇOS:
Activitats de llengua i consciència fonològica (Document al Drive)
Poema,sopa de lletres, mots encreuats i cançó (Document al Drive)
Dòmino de Sant Jordi (Document al Drive)
El còmic de la llegenda amb bafarades per omplir (Document al Drive)
Bingo i comprensió de Sant Jordi (Document al Drive)

Nous recursos per treballar amb la llegenda de Sant Jordi.

1) Treballem la comprensió lectora amb la llegenda de Sant Jordi: VERITAT O MENTIDA?

Descàrrega de l’activiat “VERITAT O MENTIDA” del GOOGLE DRIVE

2) Llegenda de Sant Jordi amb pictogrames i lletra de PAL: document PDF en format presentació (amb el document obert cal clicar visualització-pantalla completa). Un excel·lent recurs elaborat per Cristina Sotoca per utilitzar amb la PDI.

Descàrrega directa del document clicant AQUÍ.

3) Treballem l’escriptura i el vocabulari de Sant Jordi amb mots encreuats COOPERATIUS! 

Aprofitant que ve Sant Jordi i que tenim uns mots encreuats per treballar el vocabulari i l’escriptura per P5, què tal si el convertim en cooperatius?

Per convertir-lo en cooperatiu podeu utilitzar dues formes diferents:

Per una banda podeu utilitzar l’estratègia del “Full giratori” ( Pujolàs, 2008 p. 201). Aquesta estructura de treball cooperatiu consisteix en deixar un full a la taula del grup. Un alumne comença a escriure la paraula que triï dels mots encreuats, els altres, l’observen i miren que ho faci bé, l’ajuden si és necessari. Quan aquest alumne ha acabat d’escriure la paraula, passa el full al company del costat seguint les agulles del rellotge i així fins que han emplenat tots els mots. Podeu fer que cada alumne tingui un retolador o un llapis de diferent color. Cada alumne escriurà el seu nom amb el color que li ha tocat. D’aquesta manera es veu la participació de cada alumne. També podeu triar un secretari del grup que s’encarregarà de vetllar perquè tots els nens escriguin quan els hi toca.

Procedència de la imatge: https://jordimusons.files.wordpress.com

Una altra forma, de treballar cooperativament, és la de repartir el full on hi ha només un dibuix dels mots, els alumnes han d’omplir el full dels mots encreuats demanant als altres companys. L’objectiu és completar els mots encreuats però per fer-ho necessiten l’ajuda dels seus companys, ja que cada company tindrà una paraula que necessiten per realitzar la tasca. Per fer-ho elimineu del full tots els dibuixos dels mots menys un, que és el que ha d’escriure l’alumne. Un cop fet això, els nens ja poden circular per la classe en busca dels mots que els hi falten per omplir els buits. Aquesta tècnica està basada en “Find someone who…” que apareix a Kagan, Kagan i Kagan (2012 p.25) i ens permet adaptar-la molt bé als diferents nivells de lectoescriptura dels nens i donar cabuda a tots els alumnes, ja que pots donar al nen amb més dificultat el full en el que hi ha una paraula curta i coneguda, les altres les anirà copiant dels seus companys i als nens amb un nivell més alt el full amb una paraula més difícil.

Descarregueu-vos l’activitat clicant AQUÍ

Referències:

Pujolàs, P (2008) ) 9 ideas clave. El aprendizaje cooperativo . Barcelona: Graó:

Kagan, M; Kagan, L., Kagan, S (2012) Classbuilding. Cooperative Learning Structures. Sant Clemente: Kagan Publishing

YOLANDA CRUEL BIOSCA col·laboradora d’aquest bloc, ha creat un llibret de la llegenda de Sant Jordi on els alumnes poden treballar la narració escrita de la llegenda al mateix temps que planifiquen la història i organitzen el text. Ella ens comenta que, sota de cada dibuix, els alumnes escriuen un rodolí descrivint la imatge.

Podeu descarregar-vos el material de la Yolanda Cruel clicant sobre la imatge que trobareu a continuació:

Vídeo explicatiu del muntatge del llibret elaborat per la mateixa autora per tal que ens quedi més clar el procés de construcció clicant AQUÍ o sobre les imatges del llibret. Si seguiu les instruccions us quedarà un “mini llibre” ben bonic.

De ben segur que ho aplicarem a les aules, moltes gràcies Yolanda!

 

 

 

I si el que voleu és treballar prèviament la llegenda…la YOLANDA CRUEL també ens l’ha preparat acompanyada de pictogrames i lletra lligada. La seva lectura pot ser una bona activitat prèvia per a les activitats presentades en aquest bloc. Aquí la teniu, moltes gràcies!

També us podeu descarregar la lectura elaborada per la Yolanda Cruel clicant AQUÍ (google drive)

Si elaboreu o teniu nou material sobre la llegenda o la diada de Sant Jordi i el voleu compartir, podeu enviar-nos un correu a blocrecursosee@gmail.com

També podeu participar enviant els vostres comentaris. MOLTES GRÀCIES!

LLEGIR I CONFEGIR PARAULES AMB GRUPS CONSONÀNTICS I RACONS DE LECTURA

$
0
0

Després d’aplicar a l’aula els materials que va compartir amb nosaltres MONTSERRAT ARNÓ (veure’ls clicant AQUÍ), hem decidit recollir les seves “plantilles” i elaborar nous materials per confegir paraules seguint un model però, aquesta vegada, amb l’objectiu de treballar lèxic amb grups consonàntics (PL, CL, FL, BR, GL). Enllaç de descàrrega des del Google Drive.

Alumnes treballant amb el material de Montserrat Arnó

Nosaltres, el que fem, es treballar-lo a partir d’uns cartronets de lletres on hi apareix la lletra lligada i la lletra majúscula ja que així el nen/a es va familiaritzant amb els dos tipus de lletra. Ho treballem a racons de lectura i consciència fonològica que es fan conjuntament P4 i P5.

 

Aquests i altres materials permeten treballar per mitjà de grups cooperatius, aprendre conjuntament i desenvolupar habilitats importants de cara a la lectura i l’escriptura.

 

 

Al bloc hi trobareu nombrosos recursos que, adaptats a les vostres necessitats, us permetran crear racons i tallers de llenguatge realment atractius pels alumnes:

  • Bingos amb diferents centres d’interès: es reparteixen els cartrons de joc, un alumne agafa un cartonet on hi ha escrita una paraula del cartró i l’escriu a la pissarra, entre tots intentem llegir la paraula (si realment necessita ajuda) o bé la llegeix de manera individual i, qui tingui la imatge corresponent col·loca una fitxa sobre d’ella.
  • Completar paraules: paraules on manca una grafia. Si plastifiquem el material o el col·loquem dins de fundes, els alumnes poden escriure amb retoladors de pissarra blanca i borrar o tornar a escriure tantes vegades com faci falta. La introducció d’aquests retoladors té un component motivador i té un paper important en la motivació.

Descobrint i escrivint les lletres que falten sobre una funda de plàstic

Aquest últim material ha estat elaborat per la “Lluna” del bloc “Un polsim de sal”. En podeu veure l’article publicat en aquest mateix bloc clicant AQUÍ.

Les imatges que acompanyen aquest article han estat registrades a L’ESCOLA LLUÇANÈS (Prats de Lluçanès) durant les sessions de tallers de lectura i consciència fonològica amb P4 i P5.

Us animeu a provar-los? Ens voleu fer arribar la vostra opinió? Endavant!!!

L’ARANYA PUJA I BAIXA ENS AJUDA I MOTIVA A LLEGIR

$
0
0

L’aranya puja i baixa

Un material molt útil que ens pot servir per motivar els alumnes a associar so-grafia, llegir síl·labes o paraules (segons el nivell i l’objectiu a treballar) és L’ARANYA PUJA I BAIXA.
Es tracta d’una cartolina on s’hi adjunta (amb clips) un paper amb les grafies, síl·labes o paraules a llegir i un petit estímul en forma de dibuix segons interessos dels alumnes (una aranya, una libèl·lula, un avió, un helicòpter…). Aquest dibuix està enganxat a la cartolina de manera el lector el fa pujar a mesura que va llegint correctament totes les paraules i pot significar un bon estímul pels nens i nenes que comencen a llegir.

Si el nen/a s’equivoca en una paraula, es torna a llegir conjuntament al costat d’un adult i l’aranya torna a baixar. L’objectiu és que l’alumne llegeixi seguides totes les paraules sense cap error.

 Aquest material és una adaptació de L’ASCENSOR DE LES SÍL·LABES presentat en aquest bloc ja fa uns anys. Us tornem a mostrar el vídeo i podeu accedir a l’article clicant AQUÍ.

L’ascensor síl·labic


També pot ser un bon recurs per treballar la lectura a casa. Els alumnes es poden emportar cada setmana a casa una tasca diferent i retornar-la a l’escola, llegir-la i canviar-la augmentat o reduïnt el nivell de dificultat.
També és un material que permet l’adaptació als diferents tipus de necessitats i capacitats.
A l’escola ens funciona molt i molt bé! Us animeu a provar-lo?

KAHOOT: COMPARTIM?

$
0
0

Fa uns dies vàrem publicar al bloc l’article sobre com mantenir l’atenció dels alumnes en una presentació. En aquests us proposàvem dos eines, una d’elles el Kahoot. Dons bé, en PEDRO FABREGA PEREZ s’ha animat a compartir els Kahoot que van elaborar al

XVIII Taller de Creació Materials juny 2015 que veren realitzar a l’Escola Agnès Armengol de Sabadell. Us deixem el link on explica, entre d’altres, com ho podeu fer per accedir als KAHOOTS que han creat.  Hi trobareu 47 kahoots diferents per treballar aspectes com el càlcul mental, les operacions, comprensió lectora, etc.

No us ho perdeu! i recordeu, si n’heu creat i voleu compartir-ho, aquí estem ;)

 

 

Viewing all 74 articles
Browse latest View live